DOPORUČUJEME

KONTAKTNÍ INFORMACE

Logo CK SLAN tour

Web slantour.cz provozuje SLAN tour s.r.o.

tel.: (+ 420) 312522704
mob.: (+ 420) 604255018
e-mail: info@slantour.cz
web: www.slantour.cz

kompletní kontakty

Umělecké poklady Slovenska

Tento zájezd již není v naší nabídce!

VŠECHNY TERMÍNY

    Zobrazili jste zájezd s prošlými termíny, vyberte prosím zájezd z naší aktuální nabídky.

    BANSKÁ BYSTRICA, BANSKÁ ŠTIAVNICA A KREMNICA
    Během zájezdu navštívíme města, která jsou díky svému uměleckému a kulturnímu bohatství zařazena na seznam památek UNESCO. Krok za krokem poznáme hornická města, kde se ve středověku těžila měď, stříbro a zlato. Tento region patřil v 15. a v 16. století k nejbohatším na území současného Slovenska. Program speciálně připravil historik umění Juraj Žáry, bývalý ředitel Slovenské národní galerie, spoluautor obsáhlé knihy Ilustrovaná encyklopédia pamiatok Slovensko. Zájezd provádí Dr. Žáry a Dr. Peter Kováč. 

    PROGRAM ZÁJEZDU

    1. den: ZVOLEN A VESNICKÉ KOSTELY V OKOLÍK
    Odjezd z Prahy ve středu v 6.00 hodin. Kolem 13.00 příjezd do ZVOLENA. Prohlídka goticko-renesančního městského zámku, který dostavěl císař Zikmund Lucemburským, syn Karla IV. Jde o jedinečnou architektonickou památku. S návštěvou zámku bude spojena i komentovaná prohlídka speciální expozice Slovenské národní galerie věnované středověkému a renesančnímu umění. PONIKY, ČERÍN, ZOLNÁ - venkovské gotické kostely s nástěnnými malbami a křídlovými oltáři, vybavení těchto kostelů patří k pokladům umění ve Střední Evropě. Noc v hotelu v Banské Bystrici.

    2. den: MĚDĚNÁ BANSKÁ BYSTRICA, SÁSOVÁ A ŠAPNIA DOLINA
    Dopoledne BANSKÁ BYSTRICA, významné, kdysi hornické město na středním Pohroní, centrum težby mědi a sídlo slavné thurzovsko-fuggerovskej společnosti (založené 1493), s mnohými uměleckými poklady, především pozdní gotiky a renesance. Navštívíme areál městského hradu s renesanční radnicí, čtyřpodlažní dům uherského a českého krále krále Matyáše Korvína, farní kostel P. Marie s reprezentativními kaplemi, sakristií a oratoří s krouženými klenbami od vídeňského mistra Pilgrama (působil také v Brně), velký křídlový oltář sv. Barbory, mimo levočský hlavní oltář jedno z nejvýznamnějších děl Mistra Pavla z Levoče, v exteriéru ve výklenku monumentální sousoší Olivetské hory z 15. století, hlavní náměstí lemované renesančními patricijskými domy a se šikmou věží zvonice, Benického dům s lodžií, Thurzův dům se sgrafitovou výzdobou a tzv. Zelenou sednicí  - sídlo Městského muzea s vynikajícími pozdně gotickými exponáty (Hlava sv. Jana Křtitele od slavného sochaře Niklausa Gerhaerta z Leydenu).
    Pozdě odpoledne SÁSOVÁ - venkovský gotický kostel s nástěnnými malbami a křídlovými oltáři a ŠPANIA DOLINA - hornická horská obec nad Banskou Bystricou se zachovaným geniom loci bývalého středověkého hornického střediska; barokní unikát: Boží hrob v divadelní kulisovité instalaci. Noc v hotelu v Banské Bystrici.

    3. den: STŘÍBRNÁ BANSKÁ ŠTIAVNICA A JEJÍ OKOLÍ
    BANSKÁ ŠTIAVNICA byla centrem středověké těžby stříbra. Prohlédneme si tzv. Starý zámok, dřívější farní kostel, přestavěný na protiturecký hrad, Horní náměstí, Sloup sv. Trojice patricijské renesančně-gotické domy s grafitami, Galérii Jozefa Kollára, jedinečné pozdně gotické sochy z hlavního oltáře kostola sv. Kataríny (nejvýznamnější dílo pozdní gotiky na Slovensku před příchodem Pavla z Levoče), kostel sv. Kataríny - výjimečné architektonické dílo se síťovými klenbami podunajsko-bavorské gotiky. Odpoledne jedinečný barokní komplex Kalvárie, nedávno obnovený, včetně tzv. Svatých schodů, Nový zámok nad mestom, protiturecká pevnost, procházka nad město s umělými nádržemi - tajchami. Noc v hotelu v Banské Bystrici.

    4. den: ZLATÁ KREMNICE 
    KREMNICA, významné centrum těžby zlata s mincovnou fungující už od středověku (kremnický zlatý dukát!). Navštívíme Muzeum mincí a medailí, hlavní náměstí se sloupem sv. Trojice a domy středověkým hornických podnikatelů s diamantovými klenbami, areál městského hradu s kostelem sv. Kataríny (klenby podunajská gotiky, královské oratórium, karner s kostnicí). Příjezd do Prahy cca ve 23.00 hod.

    Tento zájezd již není v naší nabídce!

    UBYTOVÁNÍ, POKOJE

    1- a 2- lůžkové pokoje. Hotel 4*v Banské Bystrici.

    STRAVOVÁNÍ

    Snídaně

    PODROBNÝ POPIS

    Zájezd pořádá cestovní kancelář SLAN tour ve spolupráci s uměleckohistorickou agenturou a nakladatelstvím PhDr. Petera Kováče a s Klubem přátel Stavitelů katedrál.

    ZÁKLADNÍ CENA ZAHRNUJE

    • doprava autokarem
    • 3x ubytování
    • 3x snídaně
    • služby průvodce

    ZÁKLADNÍ CENA NEZAHRNUJE

    • vstupy do objektů
    • pojištění